marți, 12 noiembrie 2013

Cine mai citește?


Intrasem pe Facebook când îmi apare dintr-o dată să aleg ce cărți am citit.Nu mare mi-a fost mirarea când am realizat că aș da click până mâine dimineață dacă ar fi să le adaug pe toate la profil. Nu știu dacă ar trebui să fiu mândră că pot înșira o droaie de cărți citite sau ar trebui să-mi pun niște semne de întrebare, de genul și la ce mi-au folosit? Oare în perioada aceasta de tranziție de la literat la analfabet și de la om la maimuță se poate numi mândrie că ai citit mai mult decât unii și mai puțin decât alții, că poți purta o discuție atât despre filosofi cât și despre literatura rusă sau engleză sau franceză, că încă te pasionează un Zola sau un Camus deși paginile cărților lor sunt roase de atâta răsfoit? Trăiesc într-o lume vidă, seacă și stearpă, într-o lume în care o carte este echivalentul unei chinte roiale și paginile sunt confundate cu cele de ziar în care poți împături un obiect casnic atunci când te muți pentru a nu-l sparge. Mă îngrozește gradul de incultură și mai ales de analfabetism în care ne zbatem, mi se face pielea de găină când mai aud pe stradă că unii nu au citit o carte în viața lor!Cum puteți trăi măi oamenilor în beznă?Cum nu vă doare sufletul că orbecăiți într-o lume fără sens, minimală și desuetă?Cum puteți trăi în decadență, în praf, în mizerie, ca într-o casă păsărită din care au mai rămas doar ferestrele înnegrite de timp?
Nu am înțeles niciodată abordarea: nu-mi place să citesc!Cititul este o risipă de timp!Dar Tv-ul, Internetul, Clubul și nopțile pierdute sunt elixir al tinereții să înțeleg?Bineînțeles mi s-ar putea răspunde că nu sunt decât o tocilară, o inadaptată social, care nu a văzut un club în viața ei!Din fericire nu este cazul, am trecut prin toate etapele unui om normal și ale unei adolescente și studente care a și petrecut, dar nu am uitat niciodată să-mi mângâi sufletul cu o carte, să-mi pansez rănile cu foile ei, să-mi înving demonii, să mă spovedesc și să mă liniștesc pierzându-mă în filele unei cărți. Astfel am evitat depresia, am trecut peste dezamăgiri și iubiri furate, am cunoscut oameni interesanți care au lăsat urme în sufletul meu, am evoluat ca om și nu ca un device care are nevoie de un upgrade!

2 comentarii:

  1. Eu mai citesc..e adevarat ca in ultima vreme literatura erotica,ha .Sunt un perv,old perv .Aparent ,toti kantii,platonii,jules vernii,nu fac cat un site de povestiri erotice in ultima vreme,. Cui ii foloseste teoria cuantelor subatomice cand poti imagina atingerea unei fiinte calde,cu pielea matasoasa nuuu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Jules Verne nu mi-a placut niciodata!Nu pot sa-l citesc, mi se pare infantil si nu ador SF-urile deloc!Literatura erotica e buna pentru a-ti aprinde imaginatia si a experimenta...pe cineva...altfel nu are sens...e amagire...

    RăspundețiȘtergere